Opdateret 2017-08-23 00:14
På opfordring startes nu - blødt - op på en opskriftsamling, og da den første opskrift der blev anbefalet var klatkager, blev siden døbt Klatkagen...
Arbejdstid: 30 min.
Stegetid: 2-3 min. pr. hold.
Mængde: 10 stk.
½ l kold risengrød eller anden rest mælkegrød
4 spsk. mel
1 spsk. sukker
3 hele æg
Til stegning: smør eller margarine, og tilbehør: Syltetøj
Dejen kan tilsættes reven skal af 1/2 citron, og klatkagerne kan også serveres med sukker eller sirup.
Ikke egnet til frysning.
Grilles: Indirekte
Stegetid: 50 - 60 min.
Ekstra udstyr: En foliebakke, alu-folie og 2 dåsebajer.
Kyllingerne rengøres og gnides indvendigt med salt. Med en fjerkræsaks klippes spidsen af lårene. Vask dåserne, åbn dem og drik det halve af øllet - og fyld så enebær og urter ned i dåserne. Stik en dåse op i rumpen på hver fugl, så de står godt og sikkert (sæt dem på et solidt spækbrædt). Pensl pipperne med olien og drys med salt og peper.
Så transporterer du Hr. og Fru pipfugl ud til grillen - uden at tabe dem på gulvet !
Efter optænding, arrangeres kullene i kulholdere ude ved siderne, pak foliebakken ind i alu-folie (letter rengøringen senere) og sæt den imellem kulholderene - sæt grillristen over.
Stil så kyllingerne stående på dåserne, på grillristen mellem kullene og læg låget på. Øl og urter damper nu op indvendigt i fuglene, mens varmen sørger for lækkert sprødt skind i løbet af en lille times tid.
OBS: Når fulgene er færdige, og du skal have dem af dåserne, så er det bedst at være to om det - en der holder på bunden af den gloende dåse med et viskestykke eller lignende, og en der "hiver" fuglen af. Pas på du ikke vælter dåsen, indholdet er meget varmt.
Der kan bruges større kyllinger, det er sommetider svært at finde nogle der "kun" er på 1100 gr.
Problemet løses let, ved at undlade grillristen, og stille kyllingerne direkte ned i foliebakken.
Hvis du bruger kyllinger på 1400 - 1500 gr. skal de grille i ca. 1 time (og som altid; plus lidt eksta hvis du griller om vinteren).
LAD VÆRE med at prøve at løfte dem op, når de er færdige, ved at tage fat i foliebakken (de vælter, jeg har prøvet!) - løft fuglene op direkte, og sæt dem på en spækbrædt - så er de nemmere at transportere ind i køkkenet.